Nieuwsbrief oktober 2020 gepubliceerd

15 november 2020 0 comments administrator

Onze extra dikke nieuwsbrief oktober 2020 is inmiddels gepubliceerd. Zoals u weet kan ons eeuwfeest in november helaas niet plaatsvinden. Wij hebben dan ook besloten om het eeuwfeest te verplaatsen naar, deo volente, zaterdag 18 september 2021. Raadpleeg wel regelmatig onze website en blijf daardoor op de hoogte van het laatste nieuws.

U kunt de nieuwsbrief in PDF-formaat lezen door hier te klikken.

Eerste exemplaar jubileumboek aangeboden aan burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal

12 februari 2020 0 comments Eylard Wurpel

Inmiddels is het jubileumboek 100 jaar Kennemer Lyceum: De geschiedenis van een bijzondere school geschreven door Guido van Rijn volgens schema van de persen gerold.

Continue reading “Eerste exemplaar jubileumboek aangeboden aan burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal”

Herinneringen van Philip Went aan het Kennemer Lyceum

3 december 2019 0 comments Eylard Wurpel

[Nederlands en Engels door elkaar] As a pupil from 1946-1952 I remember some incidences with various teachers. There was Molenaar in de eerste klas who was still quite young and finding his feet. He asked us to find a proof for the Pythagoras Theorem. Nobody came up with a solution and he must have been quite disappointed.

Continue reading “Herinneringen van Philip Went aan het Kennemer Lyceum”

Herinneringen aan het Kennemer Lyceum

3 januari 2019 0 comments Eylard Wurpel

Kennemer Lyceum weer in volle glorie

De omslag van de eerste uitgave van het Kennemer Bulletin van 2004 stamt nog uit de tijd dat Anton Pieck verbonden was aan het Kennemer Lyceum.

Zijn nalatenschap is in de hele school nog duidelijk waarneembaar. Na de intrigerende lezing van Guido van Rijn op 30 oktober 2003 waarin hij uitgebreid op deze briljante tekenaar inging leek ons de tijd rijp om de omslag van het Kennemer Bulletin in zijn oude luister terug te brengen.

Op de reeds genoemde ouderavond werden er beelden getoond van een andere beroemde oud-leraar van het Kennemer Lyceum. De videobeelden van het afscheid van de heer J.P. Thijsse in 1930 tonen de entree van de school in haar oude glorie. Een opvallend detail vormden de hoge hekken bij de entree van het gebouw. Zij werden geflankeerd door muurtjes waarop prachtige smeedijzeren lantaarns prijkten. Een van deze lantaarns is nog intact en de archivaris van onze school heeft inmiddels geïnformeerd bij de plaatselijke smid naar de mogelijkheid om hier een replica van te maken om de set weer te complementeren. Het zou toch prachtig zijn als we onze school in zijn oude luister konden herstellen.

Aelbertsberg & Elswout verrast Kennemer Lyceum met dubbel cadeau

Benno Dinkelaar overhandigt de bel aan de rector dhr. H. Zuidervaart

Vroeger luidde de rector van de school de bel wanneer er een bijeenkomst werd gehouden in de aula. Hij gebruikte daarvoor de fraaie koperen bel die op 18 april 1980 aan de school geschonken was. Deze traditie is reeds jaren geleden in het slop geraakt, en de bel in kwestie bracht geen geluid meer voort.

Dankzij de oud-leerlingenvereniging Aelbertsberg & Elswout kan de oude traditie nu weer in ere worden hersteld, want de bel heeft een grondige facelift ondergaan en de missende klepel is weer op zijn plaats gezet. Met veel plezier overhandigde de voorzitter Benno Dinkelaar de stoer en glanzend ogende bel aan de rector dhr. H. Zuidervaart.

Benno Dinkelaar presenteert de fraaie Leitz Focomat V35

De heer Dinkelaar had echter nog een verrassing in petto: een fraaie Leitz Focomat V35 staat inmiddels te pronken in de doka waar de fotograferende leerlingen nu met behulp van dit apparaat de gemaakte foto’s naar harte lust professioneel kunnen vergroten. Dat het wel goed zat met de relatie tussen school en oud-leerlingen was twee jaar geleden al duidelijk toen Aelbertsberg & Elswout de school een klok aanbood voor het gebouw waarin vroeger de MMS was gehuisvest en die de naam “’t Kopje” draagt. De heer Zuidervaart was zeer in zijn nopjes met de cadeau’s en bedankte de vereniging hartelijk. Dat de betrokkenheid van de oud-leerlingen bij de school nog altijd groot is, werd op vrijdag de 13de wederom bevestigd: en de negatieve connotatie van de datum doet daar niets aan af!

Basketbal in de Tetterodehal

22 februari 2015 0 comments Eylard Wurpel

Met 166 leerlingen die deelnamen aan het basketbaltoernooi dat afgelopen jaar weer in de Tetterodehal werd georganiseerd door de sportsectie werd het sportevenement een ware happening.

Continue reading “Basketbal in de Tetterodehal”

De Kleine Johannes, musical door Lennaert Nijgh & Astrid Nijgh

22 februari 2014 0 comments Eylard Wurpel

Cover van De Kleine Johannes

Intertroubadour Original Cast Recording 6802 678.

Plaatopname: 12 en 20 februari 1970 (moet volgens ons 1971 zijn)
Uitgevoerd op: 17, 18 en 19 december 1970
Beschrijving: Musical t.g.v. 50-jarig bestaan Kennemer Lyceum in Haarlem, gebaseerd op thema’s uit het gelijknamige boek van Frederik van Eeden.
Teksten: Lennaert Nijgh
Muziek: Astrid Nijgh
Uitgevoerd in: Stadsschouwburg Haarlem
Uitgevoerd met: Leerlingen van het Kennemer Lyceum (34 sprekende rollen, 8 danseressen en 45 figuranten)
Muzikale leiding: Astrid Nijgh
Begeleiding: Me & My Friends met Jan de Hont (gt)
Producer: Lennaert Nijgh
Liederen op plaat: De grote vakantie
Als ik later groot ben
Hymne
Johannes, waar ga je naar toe?
Daar zit je dan
Logica laria
Het lied van lang geleden
Asfalt om je heen
Ballade van het middelbaar onderwijs
Nee Mien, ik wil me ergeren
Duet
Terug naar de jaren ’50
Adam
Eva
Toneel op school
Algebra
Nou, dat was het dan
In je eigen handen ligt je leven
Alle composities: Lennaert/Astrid Nijgh

International Air Cadet Exchange

22 februari 2013 0 comments Eylard Wurpel

In juli 1962 was het 15 jaar geleden, dat de organisaties van Luchtvaartcadetten in de U.S.A. (Civil Air Patrol), Canada (Air Cadet League) en Engeland (Air Training Corps) besloten om een aantal van hun cadetten te selecteren en deze gedurende 3 weken in de zomervakantie uit te wisselen.

Het doel van deze uitwisseling was om de luchtvaartjongeren uit deze landen tijdens het verblijf bij hun buitenlandse collega’s via hun aller belangstelling: de luchtvaart en andere activiteiten, nader te laten kennismaken, wederzijdse ideeën uit te wisselen en elkaars levensgewoonten en opvattingen te leren kennen; kortom “to promote better international goodwill and understanding’, zoals de Amerikanen het uitdrukken. Deze uitwisselingen werden een enorm succes en steeds meer landen gingen er toe over om aan deze internationale uitwisseling deel te nemen en al gauw sloot Nederland zich hierbij aan in de vorm van de K.N.V.v.L.

Lees de verschillende delen van het verslag in PDF-formaat: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4.

Rector Van Meir neemt afscheid

22 februari 2012 0 comments Eylard Wurpel

In september 1926 raakte de heer Van Meir aan het Kennemer verbonden als leraar Engels.

In de loop van het seizoen 1926-’27 gaf hij zijn lessen in bijbelkennis, aangezien dit noodzakelijk bleek te zijn voor het lezen van verschillende vreemde talen. De heer Van Meir trad in september 1947 als waarnemend rector op voor de heer De Vletter.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Goede lessen – Herinneringen aan het Kennemer, 1945-1949

3 maart 2008 0 comments Eylard Wurpel

 – Door Sander Schimmelpenninck van der Oye, M.A.

Mijn tijd als lyceist ging slecht van start. In 1943 deed ik toelatingsexamen voor het Baarns Lyceum. Dat voorjaar begon mijn leven te ontrafelen. Mijn vader stierf. Mijn grote broer werd verraden tijdens een poging naar Engeland over te steken en verdween in een concentratiekamp. Mijn zuster ging in het verzet en kwam weinig meer thuis. Het was het midden van de oorlog.

Continue reading “Goede lessen – Herinneringen aan het Kennemer, 1945-1949”

Een speciaal kantoor voor Aelbertsberg & Elswout

3 januari 2008 0 comments Eylard Wurpel

In 2008 is oud-leerlingen vereniging Kennemer Lyceum “Aelbertsberg & Elswout” druk bezig geweest met een nieuw kantoor op het Kennemer Lyceum. De ruimte is beschikbaar gesteld door Henk Kempink, waar wij hem erg dankbaar voor zijn. Het kantoor bevindt zich in ’t Kopje.

Continue reading “Een speciaal kantoor voor Aelbertsberg & Elswout”

Het boek ‘Testament’ over Lennaert Nijgh geschreven door Peter Voskuil

3 november 2007 0 comments Eylard Wurpel

In november 2007 is er een boek over het leven en werk van Lennaert Nijgh verschenen. Het boek beschrijft de totale levensloop van Lennaert Nijgh en is rijk geïllustreerd.

Het boek 'Testament' over Lennaert Nijgh

Het boek heeft als titel ‘Testament’ en is geschreven door Peter Voskuil. Het is in de boekhandel verkrijgbaar met het ISBN-nummer 978-90-71359-05-7.


Heeft u nog leuke herinneringen, anekdotes of andere wetenswaardigheden over uw vroegere tijd op het Kennemer Lyceum? U kunt ze sturen naar webmaster@aelbertsberg.nl en wij plaatsen ze hier.

Ton van Leeuwen gaat met pensioen

3 januari 2005 0 comments Eylard Wurpel

 – door Maud Peereboom-Engelberts

Na lang aarzelen gaat Ton van Leeuwen, die onze kantine bestierde, ons helaas verlaten. Wat een beslissing is dat. Hij is eigenlijk getrouwd met de school.

Continue reading “Ton van Leeuwen gaat met pensioen”

Herinneringen van Lex Maier aan het Kennemer Lyceum (5B, 1951)

3 januari 2005 0 comments Eylard Wurpel

Daar sta je dan in een grauw Holland, na een zonovergoten jeugd in het voormalige Nederlands Indië. Een jeugd die wreed werd verstoord door de Jappen die het zo nodig vonden om ons 3,5 jaar achter prikkeldraad op te sluiten en daarna nog bijna (?) jaar bersiap, een tijd waarin de Indonesiërs hun frustraties van drie eeuwen kolonialisme trachten bot te vieren op de nog aanwezige Nederlanders en hun eigen landgenoten, die de belanda’s trouw waren gebleven.

Continue reading “Herinneringen van Lex Maier aan het Kennemer Lyceum (5B, 1951)”

Ouderraad: terugblikken en vooruitkijken!

3 oktober 2004 0 comments Eylard Wurpel

Ondanks het feit dat het nieuwe jaar slechts twee maanden oud is, en de ouderraad het helaas even zonder haar geliefde voorzitster moet stellen, heeft de raad er inmiddels al twee vergaderingen opzitten. De eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van de evaluatie van de kerstviering van 2003.

Continue reading “Ouderraad: terugblikken en vooruitkijken!”

Open dag 2004: druk, druk, druk!

3 februari 2004 0 comments Eylard Wurpel

Geen sneeuw, maar regen was ons deel dit jaar. Wie dacht dat het slechte weer het bezoek van de open dag van het Kennemer parten zou spelen, kwam bedrogen uit!

Continue reading “Open dag 2004: druk, druk, druk!”

Herinneringen van Leo van der Weele aan het Kennemer Lyceum (5B2, 1954)

3 april 2003 0 comments Eylard Wurpel

Het is (bijna) 50 jaar geleden dat ik eindexamen deed, een moment voor een terugblik. En ook het fijne boekje “Het Rijdes-gevoel” van Rita Verschuur, die gelijk met mij eindexamen deed, doet mij weer aan het Kennemer denken. Op de site “Aelbertsberg & Elswout” zie ik andere herinneringen. Geweldig toch, dat internet. Ik vind slechts de mooie herdenking van Lennaert Nijgh en een herinnering van Lex Maier. Zijn er zo weinig Kennemers die een herinnering hebben? Het wordt tijd voor meer herinneringen.

Continue reading “Herinneringen van Leo van der Weele aan het Kennemer Lyceum (5B2, 1954)”

Herinnering aan Lennaert Nijgh (1945-2002)

3 januari 2003 0 comments Eylard Wurpel

Zoals u ongetwijfeld zult weten, was Lennaert Nijgh een van de meest kleurrijke oud-leerlingen van het Kennemer Lyceum. Vrij plotseling overleed hij op 28 november 2002. Tekstschrijver Nijgh heeft zeer  veel voor onze school geschreven.

Continue reading “Herinnering aan Lennaert Nijgh (1945-2002)”