Dennis Heijn over zijn tijd op school en zijn debuutroman ‘Tegen de stroom’

9 juni 2024 0 comments Eylard Wurpel

Oud-leerling Dennis Heijn is nu volop in het nieuws met zijn geweldige debuutroman ‘Tegen de stroom’. Hierin combineert hij op indrukwekkende wijze spanning, filosofie, morele dilemma’s en zijn vaders ontvoering. De filmrechten van Tegen de stroom zijn zelfs al vóór verschijning verkocht. Onderaan het artikel lees je meer over het boek, maar eerst deelt Dennis zijn herinneringen aan zijn tijd op het Kennemer Lyceum.

Dennis Heijn
Continue reading “Dennis Heijn over zijn tijd op school en zijn debuutroman ‘Tegen de stroom’”

4 Mei: Een tijdloos eerbewijs aan de verzetshelden van het Kennemer Lyceum

28 april 2024 0 comments Eylard Wurpel

Elk jaar eren wij, op 4 mei, traditioneel vier oud-leerlingen en een oud-leraar van het Kennemer Lyceum met een bloemlegging tijdens de Nationale Dodenherdenking. Wanneer (oud-)leerlingen en bekenden horen dat we op 4 mei weer bloemen gaan leggen bij hun graven, zijn ze vaak nieuwsgierig of ze (met ons) kunnen meelopen, wie we precies eren, wat hun verhaal is en waar hun graven exact zijn op de Erebegraafplaats voor het geval ze het op een ander moment willen bezoeken. Daarom leek het ons een goed idee om al deze informatie hier samen te bundelen. 

Onze traditie

Al meer dan vijftig jaar heeft het bestuur van de oud-leerlingenvereniging Kennemer Lyceum "Aelbertsberg & Elswout" een eerbiedwaardige traditie in stand gehouden: elk jaar op 4 mei worden vier oud-leerlingen en één oud-leraar van het Kennemer Lyceum op traditionele wijze geëerd met een bloemlegging op Nationale Dodenherdenking.

Lees meer

Imelda Schoutens (16) is door het Rijksmuseum uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior

4 oktober 2023 0 comments Eylard Wurpel

Overveen – De oud-leerlingen vereniging van het Kennemer Lyceum is trots op de prestaties van de getalenteerde fotograaf Imelda Schoutens (16 jaar), leerling van het Kennemer Lyceum en de School voor Jong Talent in Den Haag. Ze is onlangs uitgeroepen tot de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior, georganiseerd door het Rijksmuseum. Uit meer dan 200 inzendingen heeft Imelda op indrukwekkende wijze het thema toerisme met haar camera vastgelegd.

Imelda Schoutens (16) en Oscar Baltodano (22)
Continue reading “Imelda Schoutens (16) is door het Rijksmuseum uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior”

Gedenksteen voor ’vergeten’ Joodse leerlingen Kennemer Lyceum

25 april 2022 0 comments Eylard Wurpel

Overveen – In het Kennemer Lyceum hangt al jaren een gedenksteen met daarop de namen van 61 leerlingen die slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Naar recent is gebleken, ontbraken de namen van nog zes Joodse kinderen. Vrijdagmiddag werd door burgemeester Roest van Bloemendaal een nieuwe, kleine gedenksteen onthuld, met hun namen erop.

Onthulling van de nieuwe, kleine gedenksteen door burgemeester Elbert Roest, rector Bernice van Staalduine en Guido van Rijn.
FOTO UNITED PHOTOS/TOUSSAINT KLUITERS
Continue reading “Gedenksteen voor ’vergeten’ Joodse leerlingen Kennemer Lyceum”

Lustrum: save the date!

21 maart 2022 0 comments Eylard Wurpel

Na twee jaar coronaperikelen en hopelijk een snelle stabilisatie in Oekraïne wordt het tijd om feest te vieren. Daarom wil het bestuur je uitnodigen om het weliswaar verlate 100-jarig bestaan van het Kennemer Lyceum alsnog met z’n allen te vieren op zaterdag 11 juni 2022 van 14:00 uur tot 01:00 uur.

Schrijf je hier direct in: https://aelbertsberg.nl/lustrum/

Leerlingen voor het Kennemer Lyceum voor 100-jarig jubileum
Continue reading “Lustrum: save the date!”

Interview met Ronald Jan Heijn, oud-hockeyinternational en schrijver, over zijn tijd op het Kennemer Lyceum

24 mei 2021 0 comments Eylard Wurpel

Welke jaren zat je op school?

1972 – 1979

Klassenfoto 2 Gymnasium, Kennemer Lyceum uit 1973. Ronald Jan Heijn rechtsboven met been in de lucht.
Continue reading “Interview met Ronald Jan Heijn, oud-hockeyinternational en schrijver, over zijn tijd op het Kennemer Lyceum”

Bezoek Erebegraafplaats Overveen op Nationale dodenherdenking 4 mei 2021

4 mei 2021 0 comments Eylard Wurpel

Net als vorig jaar gaat de stille tocht naar de Erebegraafplaats aan de Zeeweg, waar in totaal 372 gefusilleerde verzetsstrijders hun laatste rustplaats vonden, vanwege de coronacrisis helaas niet door.

Maar net als elk jaar eert het bestuur de vier oud-leerlingen en één oud-leraar van het Kennemer Lyceum natuurlijk wel met een bloemenhulde. We gedenken Walraven van Hall, de bankier van het verzet, Dirk de Geus, een bevlogen leraar en commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam en de oud-leerlingen Ary en Herbert Prins en Hans Sturm.

Interview met David Moolenburgh, Burgemeester van Zandvoort, over zijn tijd op het Kennemer Lyceum

6 april 2021 0 comments Eylard Wurpel

Welke jaren zat je op school?

Van 1984 tot 1986 heb ik twee jaar havo gedaan na mijn mavo examen. Maar kort dus. Maar wel twee hele mooie, vormende, jaren waarin ik echt heel veel plezier heb gehad en mezelf afvraag hoe ik in hemelsnaam mijn examen heb gehaald naast alles wat ik deed behalve leren. Veel muziek maken, veel feesten, elk weekend naar Het Haasje. Ik heb twee keer na een ongeluk in het ziekenhuis gelegen en een jaar KLV bestuur gedaan. Toch kreeg ik na twee jaar het felbegeerde papiertje.

Boven: Marc Jellema, David Moolenburgh, Joris Tinbergen, Jürgen Balk. Beneden: Ellen Dikker, Mileen de Wit, Charlotte Ferwerda. KLV bestuur, Kennemer Lyceum
Continue reading “Interview met David Moolenburgh, Burgemeester van Zandvoort, over zijn tijd op het Kennemer Lyceum”

Interview met Beau van Erven Dorens over zijn tijd op het Kennemer Lyceum

9 maart 2021 0 comments Eylard Wurpel

Welke jaren zat je op school?

Als ik het goed heb, van 1983 tot 1989. Voorjaar 1989 ben ik, in 5 Atheneum, van school gestuurd omdat ik onhandelbaar was, hele slechte cijfers haalde én vanwege een affaire omtrent een ‘mystieke dag’ die ik met een paar mensen had georganiseerd. Dat zit zo. Continue reading “Interview met Beau van Erven Dorens over zijn tijd op het Kennemer Lyceum”

Nieuwsbrief oktober 2020 gepubliceerd

15 november 2020 0 comments administrator

Onze extra dikke nieuwsbrief oktober 2020 is inmiddels gepubliceerd. Zoals u weet kan ons eeuwfeest in november helaas niet plaatsvinden. Wij hebben dan ook besloten om het eeuwfeest te verplaatsen naar, deo volente, zaterdag 18 september 2021. Raadpleeg wel regelmatig onze website en blijf daardoor op de hoogte van het laatste nieuws.

U kunt de nieuwsbrief in PDF-formaat lezen door hier te klikken.

Eerste exemplaar jubileumboek aangeboden aan burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal

12 februari 2020 0 comments Eylard Wurpel

Inmiddels is het jubileumboek 100 jaar Kennemer Lyceum: De geschiedenis van een bijzondere school geschreven door Guido van Rijn volgens schema van de persen gerold.

Continue reading “Eerste exemplaar jubileumboek aangeboden aan burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal”

Herinneringen van Philip Went aan het Kennemer Lyceum

3 december 2019 0 comments Eylard Wurpel

[Nederlands en Engels door elkaar] As a pupil from 1946-1952 I remember some incidences with various teachers. There was Molenaar in de eerste klas who was still quite young and finding his feet. He asked us to find a proof for the Pythagoras Theorem. Nobody came up with a solution and he must have been quite disappointed.

Continue reading “Herinneringen van Philip Went aan het Kennemer Lyceum”

Herinneringen aan het Kennemer Lyceum

3 januari 2019 0 comments Eylard Wurpel

Kennemer Lyceum weer in volle glorie

De omslag van de eerste uitgave van het Kennemer Bulletin van 2004 stamt nog uit de tijd dat Anton Pieck verbonden was aan het Kennemer Lyceum.

Zijn nalatenschap is in de hele school nog duidelijk waarneembaar. Na de intrigerende lezing van Guido van Rijn op 30 oktober 2003 waarin hij uitgebreid op deze briljante tekenaar inging leek ons de tijd rijp om de omslag van het Kennemer Bulletin in zijn oude luister terug te brengen.

Op de reeds genoemde ouderavond werden er beelden getoond van een andere beroemde oud-leraar van het Kennemer Lyceum. De videobeelden van het afscheid van de heer J.P. Thijsse in 1930 tonen de entree van de school in haar oude glorie. Een opvallend detail vormden de hoge hekken bij de entree van het gebouw. Zij werden geflankeerd door muurtjes waarop prachtige smeedijzeren lantaarns prijkten. Een van deze lantaarns is nog intact en de archivaris van onze school heeft inmiddels geïnformeerd bij de plaatselijke smid naar de mogelijkheid om hier een replica van te maken om de set weer te complementeren. Het zou toch prachtig zijn als we onze school in zijn oude luister konden herstellen.

Aelbertsberg & Elswout verrast Kennemer Lyceum met dubbel cadeau

Benno Dinkelaar overhandigt de bel aan de rector dhr. H. Zuidervaart

Vroeger luidde de rector van de school de bel wanneer er een bijeenkomst werd gehouden in de aula. Hij gebruikte daarvoor de fraaie koperen bel die op 18 april 1980 aan de school geschonken was. Deze traditie is reeds jaren geleden in het slop geraakt, en de bel in kwestie bracht geen geluid meer voort.

Dankzij de oud-leerlingenvereniging Aelbertsberg & Elswout kan de oude traditie nu weer in ere worden hersteld, want de bel heeft een grondige facelift ondergaan en de missende klepel is weer op zijn plaats gezet. Met veel plezier overhandigde de voorzitter Benno Dinkelaar de stoer en glanzend ogende bel aan de rector dhr. H. Zuidervaart.

Benno Dinkelaar presenteert de fraaie Leitz Focomat V35

De heer Dinkelaar had echter nog een verrassing in petto: een fraaie Leitz Focomat V35 staat inmiddels te pronken in de doka waar de fotograferende leerlingen nu met behulp van dit apparaat de gemaakte foto’s naar harte lust professioneel kunnen vergroten. Dat het wel goed zat met de relatie tussen school en oud-leerlingen was twee jaar geleden al duidelijk toen Aelbertsberg & Elswout de school een klok aanbood voor het gebouw waarin vroeger de MMS was gehuisvest en die de naam “’t Kopje” draagt. De heer Zuidervaart was zeer in zijn nopjes met de cadeau’s en bedankte de vereniging hartelijk. Dat de betrokkenheid van de oud-leerlingen bij de school nog altijd groot is, werd op vrijdag de 13de wederom bevestigd: en de negatieve connotatie van de datum doet daar niets aan af!

Basketbal in de Tetterodehal

22 februari 2015 0 comments Eylard Wurpel

Met 166 leerlingen die deelnamen aan het basketbaltoernooi dat afgelopen jaar weer in de Tetterodehal werd georganiseerd door de sportsectie werd het sportevenement een ware happening.

Continue reading “Basketbal in de Tetterodehal”

De Kleine Johannes, musical door Lennaert Nijgh & Astrid Nijgh

22 februari 2014 0 comments Eylard Wurpel

Cover van De Kleine Johannes

Intertroubadour Original Cast Recording 6802 678.

Plaatopname: 12 en 20 februari 1970 (moet volgens ons 1971 zijn)
Uitgevoerd op: 17, 18 en 19 december 1970
Beschrijving: Musical t.g.v. 50-jarig bestaan Kennemer Lyceum in Haarlem, gebaseerd op thema’s uit het gelijknamige boek van Frederik van Eeden.
Teksten: Lennaert Nijgh
Muziek: Astrid Nijgh
Uitgevoerd in: Stadsschouwburg Haarlem
Uitgevoerd met: Leerlingen van het Kennemer Lyceum (34 sprekende rollen, 8 danseressen en 45 figuranten)
Muzikale leiding: Astrid Nijgh
Begeleiding: Me & My Friends met Jan de Hont (gt)
Producer: Lennaert Nijgh
Liederen op plaat: De grote vakantie
Als ik later groot ben
Hymne
Johannes, waar ga je naar toe?
Daar zit je dan
Logica laria
Het lied van lang geleden
Asfalt om je heen
Ballade van het middelbaar onderwijs
Nee Mien, ik wil me ergeren
Duet
Terug naar de jaren ’50
Adam
Eva
Toneel op school
Algebra
Nou, dat was het dan
In je eigen handen ligt je leven
Alle composities: Lennaert/Astrid Nijgh

International Air Cadet Exchange

22 februari 2013 0 comments Eylard Wurpel

In juli 1962 was het 15 jaar geleden, dat de organisaties van Luchtvaartcadetten in de U.S.A. (Civil Air Patrol), Canada (Air Cadet League) en Engeland (Air Training Corps) besloten om een aantal van hun cadetten te selecteren en deze gedurende 3 weken in de zomervakantie uit te wisselen.

Continue reading “International Air Cadet Exchange”

Rector Van Meir neemt afscheid

22 februari 2012 0 comments Eylard Wurpel

In september 1926 raakte de heer Van Meir aan het Kennemer verbonden als leraar Engels.

In de loop van het seizoen 1926-’27 gaf hij zijn lessen in bijbelkennis, aangezien dit noodzakelijk bleek te zijn voor het lezen van verschillende vreemde talen. De heer Van Meir trad in september 1947 als waarnemend rector op voor de heer De Vletter.

Klik hier om het hele artikel te lezen.