Herinneringen aan het Kennemer Lyceum

3 januari 2019 0 comments Eylard Wurpel Categories Geen categorie
Spread the love

Kennemer Lyceum weer in volle glorie

De omslag van de eerste uitgave van het Kennemer Bulletin van 2004 stamt nog uit de tijd dat Anton Pieck verbonden was aan het Kennemer Lyceum.

Zijn nalatenschap is in de hele school nog duidelijk waarneembaar. Na de intrigerende lezing van Guido van Rijn op 30 oktober 2003 waarin hij uitgebreid op deze briljante tekenaar inging leek ons de tijd rijp om de omslag van het Kennemer Bulletin in zijn oude luister terug te brengen.

Op de reeds genoemde ouderavond werden er beelden getoond van een andere beroemde oud-leraar van het Kennemer Lyceum. De videobeelden van het afscheid van de heer J.P. Thijsse in 1930 tonen de entree van de school in haar oude glorie. Een opvallend detail vormden de hoge hekken bij de entree van het gebouw. Zij werden geflankeerd door muurtjes waarop prachtige smeedijzeren lantaarns prijkten. Een van deze lantaarns is nog intact en de archivaris van onze school heeft inmiddels geïnformeerd bij de plaatselijke smid naar de mogelijkheid om hier een replica van te maken om de set weer te complementeren. Het zou toch prachtig zijn als we onze school in zijn oude luister konden herstellen.

Aelbertsberg & Elswout verrast Kennemer Lyceum met dubbel cadeau

Benno Dinkelaar overhandigt de bel aan de rector dhr. H. Zuidervaart

Vroeger luidde de rector van de school de bel wanneer er een bijeenkomst werd gehouden in de aula. Hij gebruikte daarvoor de fraaie koperen bel die op 18 april 1980 aan de school geschonken was. Deze traditie is reeds jaren geleden in het slop geraakt, en de bel in kwestie bracht geen geluid meer voort.

Dankzij de oud-leerlingenvereniging Aelbertsberg & Elswout kan de oude traditie nu weer in ere worden hersteld, want de bel heeft een grondige facelift ondergaan en de missende klepel is weer op zijn plaats gezet. Met veel plezier overhandigde de voorzitter Benno Dinkelaar de stoer en glanzend ogende bel aan de rector dhr. H. Zuidervaart.

Benno Dinkelaar presenteert de fraaie Leitz Focomat V35

De heer Dinkelaar had echter nog een verrassing in petto: een fraaie Leitz Focomat V35 staat inmiddels te pronken in de doka waar de fotograferende leerlingen nu met behulp van dit apparaat de gemaakte foto’s naar harte lust professioneel kunnen vergroten. Dat het wel goed zat met de relatie tussen school en oud-leerlingen was twee jaar geleden al duidelijk toen Aelbertsberg & Elswout de school een klok aanbood voor het gebouw waarin vroeger de MMS was gehuisvest en die de naam “’t Kopje” draagt. De heer Zuidervaart was zeer in zijn nopjes met de cadeau’s en bedankte de vereniging hartelijk. Dat de betrokkenheid van de oud-leerlingen bij de school nog altijd groot is, werd op vrijdag de 13de wederom bevestigd: en de negatieve connotatie van de datum doet daar niets aan af!