Interview met Beau van Erven Dorens over zijn tijd op het Kennemer Lyceum

9 maart 2021 0 comments Eylard Wurpel Categories Geen categorie
Spread the love

Welke jaren zat je op school?

Als ik het goed heb, van 1983 tot 1989. Voorjaar 1989 ben ik, in 5 Atheneum, van school gestuurd omdat ik onhandelbaar was, hele slechte cijfers haalde én vanwege een affaire omtrent een ‘mystieke dag’ die ik met een paar mensen had georganiseerd. Dat zit zo. De mystieke dag zou geweldig worden, met een hypnose-show en lachtherapie en allerlei occulte zaken. We waren er al heel lang mee bezig en de hele school verheugde zich erop. Een dag van tevoren besloot de schoolleiding opeens dat de dag niet door kon gaan, omdat het ‘gevaarlijk’ zou zijn voor de leerlingen en op vele andere manieren onwenselijk. We waren woedend. Ik riep een staking uit en dat werd een enorme rel. Honderden leerlingen op het plein en ik schreeuwen door een megafoon over de kortzichtigheid van de schoolleiding. ‘We laten ons niet de mond snoeren!’ Dat was nog tot daar aan toe, maar ik schreef als correspondent voor Het Haarlems Dagblad en had een fotograaf gebeld om een foto van de staking te maken. Daar heb ik toen een stuk bij geschreven en dat stond de volgende dag  op de voorpagina van Het Haarlems Dagblad en een dag later op de voorpagina van… De Telegraaf. Het ging over bekrompenheid etcetera… Toen waren de poppen natuurlijk aan het dansen. Zeker omdat het de tijd van het jaar was waarin nieuwe leerlingen een school gingen zoeken. Wil je dan op zo’n ‘bekrompen’ school zitten. Het vonnis was getekend en ik mocht niet eens mee op schoolreis naar Berlijn, omdat ik ‘een gevaar’ was voor de reis. Klootzakken. Toen was het gebeurd voor mij en ging ik, net als mijn twee oudere broers, Jan en Pieter, zonder eindexamen van het Kennemer af. We hebben alledrie ons diploma ergens anders gehaald. Toch denk ik met veel warme gevoelens terug aan het Kennemer.

Wie was je favoriete leraar?

Geschiedenisleraar Lehman kon geweldig vertellen. Ik heb wel het idee dat ik het zes jaar over de Tweede Wereldoorlog heb gehad. Het liefst was ik overigens aan het sporten!

Wie was je beste vriend/vriendin?

Ik had zoveel beste vrienden en vriendinnen, ik zou er zeker enkele tekort doen.

Hoe heb je het Kennemer toen ervaren? En waarom?

Ik vond het geweldig. Ik heb er alles uitgehaald wat er uit te halen viel. Het is een misvatting van schoolleiding en leraren dat ze denken dat het hun school is, dat zij het voor het zeggen hebben, want dat stralen ze uit en dat gevoel krijg je vaak. Nee, de school is van de leerlingen. Dat voelde ik toen ook al heel sterk: de school is van mij. En ik ga die hele school en mijn hele schooltijd naar mijn hand zetten! Ik zat in de Triptiek, werd daarna hoofdredacteur, deed aan alle Interlyceales mee waar ik mezelf in kon krijgen en deed aan alle feesten, toneelstukken en buitenschoolse activiteiten mee die mij werden voorgeschoteld. Wat een supermooie tijd. Het leren schoot er alleen een beetje bij in… en ik was denk ik best lastig voor de leraren om in de hand te houden. Ik herinner me een week van dertig lesuren, waarin ik dertig gele brieven moest halen. Ik was er ieder uur uitgestuurd. Dat werd natuurlijk na verloop van dagen een uitdaging hahahaha! Ik schreef dan overigens het liefst drie, aan elkaar geniete gele brieven terug.

Wat was je mooiste/leukste herinnering?

Ach, zoveel mooie herinneringen! Al die geweldige feesten in de aula. Al die Interlyceales. Ik herinner me nog een literaire dag, waarop de beroemde Jules Deelder kwam optreden. We hadden hem uitgenodigd om voor te lezen en ik stond in een lokaal in het bijgebouw en Deelder was wiskundige formules op het bord aan het schrijven en zijn saxofonist stond met ontbloot bovenlijf alvast in te blazen. Ze waren zo stoned als een garnaal en ik mocht daar bij staan! We kwamen nog samen met een foto in het Haarlems Dagblad en ik was zó trots. Misschien wel het allerleukste waren de sessies met de Triptiek. We hadden een eigen kamertje in het bijgebouw en daar had ik een krat bier staan. Dan gingen we tot laat vergaderen en natuurlijk dat krat leegdrinken. Er ontstonden daar hele mooie, superdikke Triptieks.

Wat heb jij als een cadeau ervaren door je tijd op het Kennemer?

Ik heb het als een cadeau ervaren dat je zoveel leuke vrienden en vriendinnen leert kennen en dat je samen in zo’n veiligheid en gezelligheid opgroeit.

Wat heb je op het Kennemer gedaan wat niemand mag weten?

Dat mag niemand weten hahahaha!