Herinnering aan Lennaert Nijgh (1945-2002)

3 januari 2003 0 comments Eylard Wurpel Categories Geen categorie
Spread the love

Zoals u ongetwijfeld zult weten, was Lennaert Nijgh een van de meest kleurrijke oud-leerlingen van het Kennemer Lyceum. Vrij plotseling overleed hij op 28 november 2002. Tekstschrijver Nijgh heeft zeer  veel voor onze school geschreven.

Lennaert Nijgh werd op 29 januari 1945 in Haarlem geboren. Na zijn lagereschooltijd zette hij in 1958 zijn studie voort op de Gymnasiumafdeling van het Coornhert Lyceum. In die tijd ontstond zijn hechte vriendschap met Boudewijn de Groot.

Lennaert Nijgh

Nadat hij daar de tweede klas gymnasium voor de tweede keer gedaan had, kwam hij deze klas op het Kennemer voor de derde maal doen. Toen de cijfers aan het einde van 3 gym toch weer tegenvielen, stapte Lennaert over naar 4 HBS A. (“Ik was er gewoon met mijn hoofd niet bij. Ik zat verhalen te tekenen, te schrijven, eigenlijk altijd toneel te spelen. Ik had geen enkele zelfdiscipline, dat kwam later pas. Ik heb mijn gymnasium niet afgemaakt omdat ik geen aanleg had voor wiskunde.”)

In 1964 deed hij eindexamen HBS A met een 10 voor Nederlands en een 5 voor lichamelijke opvoeding. Op zijn leerlingenkaart staat vermeld: aanleg: zeer bijzonder, karakter: moeilijk te beoordelen, belangstelling: zeer gericht.

De eerste toneelproductie van het Kennemer Lyceum waar hij aan mee werkte was “Een dineetje bij Lucrezia Borgia” in 1961. Lennaert speelde de rol van Leonardo Da Vinci en verzorgde het programma. In 1963 werd de revue “Kenneme(r) Lachen” opgevoerd in het toenmalige Minerva theater te Heemstede. Vrijwel de gehele revue werd door Lennaert geschreven terwijl zijn vriend Boudy (de Groot) de muziek componeerde. Vooral bij de leerlingen van de bovenbouw veroorzaakten de geestigheden ware lachsalvo’s.

In de paasvakantie van datzelfde jaar nam Lennaert een heuse schoolfilm op “De Aanslag”. Deze geluidsfilm van ongeveer 25 minuten handelt over een leerling, die bij wijze van wraakoefening de schoolbel met zijn zakdoek dichtstopt. In 1964 speelde Lennaert een vreemde leraar in de komedie “Het getrouwde schoolmeisje” van Stefan Bekeffie onder regie van ons aller Frans Hesmerg.

In 1970 bestond het Kennemer 50 jaar. Voor dit lustrum schreef Lennaert, inmiddels met Astrid getrouwd, die de muziek componeerde, een musical gebaseerd op thema’s uit De Kleine Johannes van Frederik van Eeden. Aan deze musical werkten leerlingen, docenten en oud-leerlingen mee. De muziek werd verzorgd door de onvergetelijke band Jo en de Jojo’s. Ook werd de musical op de plaat gezet.

Verdere hoogtepunten van Lennaert als schrijver waren in 1971 de musical “Muizen” (gebaseerd op Lucifer van Joost van den Vondel), in 1973 “Dokter Arlechino” (gebaseerd op Commedia dell’Arte elementen), als regisseur in februari 1975 “De pantoffels van Aboe Kazem” (schrijver Jan Ubink gebaseerd op 1001 Nacht) en in december 1975 als schrijver/regisseur een stuk gebaseerd op de Odyssee van Homerus en Ulysses van James Joyce.

In de periode 1962-1964 schreef Nijgh columns voor “Triptiek” (opvolger van de Lyceumkrant) van het Kennemer Lyceum. Hij presenteerde zich dan in de gedaante van “Commerius, de schoolkater”, een schoolmascotte die ironisch commentaar levert op het wel en wee van het Kennemer. Commerius (“de Kletskous”) is een mopperig, sigaartjes rokende, alcohol consumerende feestvierder en lang uitslaper, die ieder excuus aangrijpt om met een katterig gevoel onder de wol te gaan. Op de achterkant treft u deel 3 van de totaal 20 columns, die Lennaert geschreven en later ook gebundeld heeft.